McKenzie therapie

Mechanische Diagnose & Therapie volgens McKenzie.

De “McKenzie Methode”

De Mckenzie methode is een behandelingsmethode voor mensen met klachten in het houding- en bewegingsapparaat.  McKenzie MDT is uitermate geschikt voor mensen met rug-en nekklachten al dan niet met uitstralingpijnen, tintelingen naar  de benen of armen. Tevens kan deze methode ook toegepast worden voor andere gewrichten, waaronder schouder, elleboog, heup, knie, voet.

De McKenzie methode is een duidelijk afgebakend systeem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek & Behandelstrategie
Het traject dat u bij de McKenzie therapie doorloopt, begint met een diepgaand, geprotocolleerd onderzoek. Tijdens een vraaggesprek brengen wij samen uw klachten in kaart, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hiermee een duidelijk beeld van de mechanische klacht ontstaat. Bij sommige klachten treedt hierbij het zogenaamde centralisatiefenomeen op. Dit centralisatiefenomeen is het terugbrengen van de pijn onder invloed van houding en/of beweging naar centraal in de wervelkolom. Dit fenomeen is baanbrekend geweest bij de onderzoeksmethode van lage rug- en nekklachten.

Er bestaan 3 syndromen:
–    Derangement syndroom
-    Dysfunctie syndroom
-    Houdings syndroom

Na het onderzoek kunnen wij u duidelijk aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met McKenzie MDT.

Na een duidelijk mechanische diagnose beginnen wij met een behandeling gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. We kunnen daarbij de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties. Ook maken wij naast de behandelingen gebruik van McKenziekussens voor een betere zithouding en McKenzieboeken “Behandel zelf je rug”, “Behandel zelf je nek”.

Betrouwbaarheid
McKenzie MDT is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt. De therapeuten die in het McKenzie MDT register staan vermeld hebben gedurende 2 jaar alle cursusdelen gevolgd en met succes hun kennis in een theoretisch en praktisch examen bewezen. Zij zullen u volgens de vastomschreven principes van McKenzie MDT onderzoeken en behandelen. Bovendien wordt van hen verwacht dat zij aan regelmatige bij- en nascholing deelnemen.

Links

McKenzie Institute International (Engels)

McKenzie Institute Benelux (Nederlands)